Онлайн

Translate This Page

Търсене Дървета и Овощна градина

Какво се разбира под хербицидна угар и какви са нейните предимства и недостатъци?

Category: Съвети
Хербицидиата угар е начин за поддържане на почвената повърхност в овощните градини, при който унищожаването на плевелната растителност се постига единствено чрез пръскане и разхвърляне на хербициди. За целта се използуват различни хербициди. Техният избор е в зависимост както от състава на плевелната растителност в овощната градина, така и от овощния вид и от подложката, върху която са присадени овощните дръвчета. Общо взето, костилковите овощни видове са по-чувствителни спрямо хербициди от семковите, слабо растящите клонови подложки на ябълката и дюлята — от семенните. Тяхната чувствителност е различна и спрямо различните хербициди.


Рано напролет преди покъливане на семената на плевелите се използуват така наречените почвени хербициди (хербацин 50, цеазин 50 и др.). Те се изпръскват върху предварително добре обработената почвена повърхност. С тях се унищожават плевелите във фаза на поникване. По-късно, когато плевелите израснат на височина 10—15 см., се използуват контактни хербициди (грамоксои, СИС и др.) Те действуват убийствено върху вегетативните органи на плевелите.

При поддържане на почвената повърхност в хербицидна угар отпада необходимостта от култивиране и фрезуване, избягват се повредите по корените, стволовете и короните на дърветата и разрушаването на почвената структура, която причиняват машините и почвообработващите оръдия, намалява се ерозията в градините, разположени на наклонени терени, в резултат на което почвените условия се подобряват.


[Преглеждания: 1493
]

неделя 30 август 2009 - 12:55:00
Posted in category Съвети | |   изпрати на приятел   изглед за печат   създай pdf с тази новина  Здравей

Последни коментари

Брояч

Онлайн