Онлайн

Translate This Page

Търсене Дървета и Овощна градина

Видове корони при овошните дървета

Category: Съвети
tree.jpgПролетта чука на вратите ни.Готови ли сме да я посрещнем?През този период се извършват довършителните резитби,които при различните овощни видове са различни.Най-известните типове корони са:Подобренаетажна,Чашовидна,Палмета,Вретено,Свободно растяща корона и др.  

Подобрена етажна корона се оформя от водач и 4-6 скелетни клони,от които 3 образуват първи етаж.Следващите клони са разположени поединично по водача,като първият от тях е на разстояние 60-70см от първия етаж.На всеки скелетен клон от първия етаж се формират 2-3 скелетни разклонения.Първото е разположено на 50-60 см от основата на клона а следващите на 60-70 см. едно от друго.Трябва да се развиват навън и в страни.


Чашовидна корона се оформя от 3 скелетни клона израстващи от съседни пъпки.Върху всеки от тях се оформят по 3 скелетни разклонения . Първото от тях е на 50-60 см от основата на скелетния клон а следващите на 70-80 см едно от друго.Характерно е че тази формировка се използва най-вече при прасковата.   

Палмета: при нея имаме водач,по който се формират няколко етажа от по 2 съседни клона.Тук по скелетните клони няма скелетни разклонения а само обрастващи клонки.Тази формировка е най-характерна за крушата.По този начин може да се формира и ябълката.  Вретеновидната корона се състои от водач в основата на който има няколко(обикновено 3-4)постоянни,силни клонки.Над тях до върха все по-слаби плодни клонки,които периодично се подменят.Характерна е за ябълката на слабо растяща подложка,при която дървото достига височина 2.20-2.50 м,в насажденията задължително трябва да се използва подпорна конструкция.                                          

Свободно растяща корона :дърветата имат водач и няколко странични клона,от които най-ниско разположените са по-силни а по-високо разположените по-слаби.През първите 1-2 години от развитието съкращаванията са много слаби.Повечето овощни видове могат да се формират по този начин.

От голямо значение за формирането на овощните видове има правилното изрязване  веднага след засаждането.Най-силна е резитбата при прасковата (между клоните  да може да премине щъркел с разперени крила),ябълка,круша,слива и най-слаба при череша,кайсия и т.н.Резитбата има за цел да просветли короната,да регулира растежа и плододаването и подмладяване на плододаващата дървесина.С резитбата дърветата се предпазват от т.нар.алтернативно плододаване.

При него едната година дървото има много плод и не може да заложи плодни пъпки и затова следващата година дървото ражда много малко или почти няма плодове.При по-стари овощни дървета с отслабнал растеж се извършва силна резитба,която се изразява в съкращаване на скелетни части на короната,за да се осигури нова плододаваща дървесина,премахване на лакомците ,ако има такива,както и клони във вътрешността на короната.

Източник:agrokontakt.com

[Преглеждания: 17894
]

петък 25 декември 2009 - 17:12:22
Posted in category Съвети | |   изпрати на приятел   изглед за печат   създай pdf с тази новина  Здравей

Последни коментари

Брояч

Онлайн