Новина: : Как да запазим пчелите от отравяне при пръскане и прашене с препарати за борба срещу болестите и неприятелит?
(Категория: Съвети)
Публикувано от Gradinar
неделя 30 август 2009 - 12:39:23

pchela.jpgС малки изключения, всички препарати, които се употребяват за опазване на овощните растения от болести и неприятели, са отровни за пчелите. Затова при сегашното състояние на растителната защита, когато борбата с болестите и неприятелите по овощните растения се води предимно по химичен начин, опазването на пчелите от отравяне е един от най-трудните въпроси в овощарството.

Трудностите произтичат от обстоятелството, че почти всички болести и неприятели започват развитието си през пролетта преди цъфтежа, а най-силното им развитие съвпада с цъфтежа на овощните растения — период, през който пчелите посещават овощните растения най-много.


За запазване на пчелите от отравяне е необходимо да се избягва пръскане през време на цъфтежа с отровни за тях препарати, каквито са почти всички инсектициди (изключение правят мелипакс, токсафен и някои други). През време на цъфтежа може да се употребяват фунгициди (пероцин 75Б, тиозол 80 и др.) и някои акарициди (анимерт V 101), които са почти безвредни за пчелите.

Най-сигурното средство е през време на пръскането пчелните кошери да се изнасят на няколко километра от овощните градини в райони, безопасни за пчелите.
При пръскане или прашене на овощна градина, в която се намират пчелни семейства, е необходимо преди пръскането да се за сварят прелките на кошерите с мрежа, а след всяко пръскане да се измиват с вода.
Новина от Дървета и Овощна градина
( http://ovojki.cvetq.info/news.php?extend.5 )