Новина: : Как да си направим овошна градина
(Категория: Съвети)
Публикувано от Gradinar
петък 25 декември 2009 - 17:07:21

gradina.jpgПри решението за създаване на овощна градина,собственикът трябва да реши какъв вид би искал да отглежда и дали мястото отговаря за това, да е запознат с почвено-климатичните условия района.

От климатичните фактори най-голямо значение за овощните култури има топлинният режим,късните пролетни мразове и слани.

Релефа на мястото влияе преди всичко върху температурния и водния режим.Студеният въздух пада надолу по склоновете и се напластява в най-ниските и затворени места,затова те не са подходящи за засаждане на овощни култури.

Повечето овощни видове се развиват при надморска височина 500-600м.

Овощните видове виреят добре на почви с PH от 5.5 до 7.5(киселинност).

За годността на почвата в дадена местност най-добре се съди по развитието на съществуващо вече насаждение(по силата на неговия растеж,по дълготрайността и родовитостта му).

За създаването на овощна градина с по- големи размери е задължително да се направи консултация със специалист–агроном и разчет на необходимите средства(арендоване на земя,закупуване на посадъчен материал,трактор,инвентар и т.н.).Когато всичко е готово е необходимо да се намери лицензиран разсадник за закупуване на дръвчетата.Ако това не стане през есента, може да ги закупи при първа възможност през пролетта.

Маркиране на мястото.

Обърнете внимание на разстоянията за  пътища и покрай оградата.Те трябва  да са достатъчни за да може да маневрират машините.Трябва да се вземе предвид и начина на напояване(по бразди или капково).

Според големината на  градината трябва да се изчисли колко броя дръвчета ще са  необходими за 1 дка.За различните видове има различни разстояния на засаждане.Например:при прасковата 5/3,4/4,4/3,и т.н.( между редово / вътре редово ).Примерно избираме 4/4 това означава,че за 1 дка са необходими 62 бр. дръвчета.

Пред посадъчна подготовка на почвата.

Мястото се почиства от големи камъни,храсти или стари дървета ако има такива,след което се риголва с трактор на дълбочина 60-70 см.Добре е преди това мястото да се натори с фосфорни и калиеви торове.При възможност след риголването се внасят по 4-5 т разложен оборски тор,който се заорава на 20см дълбочина.

Правене на дупки за засаждане(посадъчни ями).

Извършва се със свредел,агрегатиран към трактора(ширина на дупката 60см,дълбочина 50-60см).Ако не е извършено пред посадъчно торене

го направете преди засаждането(1 кофа разложен оборски тор,300 гр. супер фосфат и 150 гр. калиев сулфат).След което пристъпваме към засаждане на дръвчетата,които се подреждат според вида и сорта.Например при прасковата може да се засади първият сорт,след това вторият и т.н.защото е самоопрашваща се,докато при ябълката трябва да са подредени 4-8 реда основен сорт и 2-4 реда сорта опрашител.Това е важна особеност за да може дръвчетата да се опрашват.Добре е да разполагаме с 2 кошера пчели за около 10 дка.

Преди засаждането на                                                                дръвчетата се извършва леко подрязване на  по-дебелите корени без да се съкращава силно кореновата система.

Така подготвеното дръвче е готово за засаждане като спойката на присаждане остава над почвената повърхност(5-6 см)

Почвата хубаво се претъпква отгоре и се полива с 1-2 кофи вода.Извършва се резитба  на около 80см от почвената повърхност,ако в зоната 60-80 см има предивременни клончета се оставят 3-5 броя на 2-3 пъпки. За да предпазим дръвчето от счупване при силен  вятър до него се поставя колче и се привързва.

Източник:agrokontakt.com


Новина от Дървета и Овощна градина
( http://ovojki.cvetq.info/news.php?extend.12 )